вторник, 13.11.2018
Начало » Файлове » Учебни материали » Есета

Селото е вид бизнес – есе
2011-01-10, 11:23 PM
Много често сме имали въсможността да отидем на някое тихо и спокойно място, далеч от динамичната, замърсяващата и изключително натоварваща среда, която съществува в градовете. Място, където животът тече бавно, спокойно и където хората не тичат около нас като обезумели. Такива места са именно селата. Но дали там има възможност да се развива бизнес?… Според мен селото съчетава в себе си до известна степен тези две качества – там съществува един наистина приятен и здравословен начин на живот, и същевремено с това понякога то предлага условия за успешен бизнес.

Селото има своите специфични (за разлика от града) предпоставки за развитие на бизнес – селски и аграрен туризъм, традиционни занаяти и др., предполагащи интерес от страна на хора извън селото. Не всеки човек обаче е заинтересован от това да развива бизнес и да живее на село. Повечето население сме силно повлияни от удобствата, лукса и комфорта които ни предлага големият град. Свикнали сме с шумните и запрашени улици, свикнали сме да общуваме с много хора и това се е превърнало в наше ежедневие.

Малко са хората в днешно време, за които отглеждането на животни и копането на зеленчуци по двора е най-висше удоволствие. Повечето от тях харесват тишината и спокойствието на селския живот, чистия въздух и прохладния вятър, но земеделието и животновъдството са далеч от представата им за приятно занимание и бъдеще.

В селето има възможност за развитие на бизнес, безспорно обаче то никога няма да може да се сравнява с възможностите, които един град предлага. Както вече споменах селото е един много здравословен и качествен начин на живот, в който съществуват специфични развлечения, спорт, туризъм; запазени народни традиции, бит, взаимоотношения… В редица села у нас, при съответни нагласи и инициативи тези предпоставки намират широка реализация.

С приемането на България в Европейския съюз се увеличи и възможнстта за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони, която може да помогне за модернизирането на земеделските стопанства и за създаването на стопанства на млади фермери.

Природните условия, подходящото разположение, плодородната земя и много други ресурси с които разполага селото, то винаги ще дава възможност за развитие най-вече на стопански дейности, свързани със земеделието – произвдство на услуги, и винаги ще бъде едно приятно и подходящо място за живот, за тези които обичат спокоиствието и природата.
Категория: Есета | Добавено от: gemi | Тагове: Есе за бизнес, Есе за селото

Сподели с приятели:
Прегледи: 715 | Сваляне: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Брой коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да публикуват коментари
[ Регистрация | Вход ]